HISTORIA

Stockholms fem ikoner tar plats.

1955 togs det första spadtaget till höghusen vid Hötorget
och 1966 stod alla fem Hötorgsskrapor klara.

Arkitektur à la Tengbom.

Husen ritades av fem olika arkitekter från den dåvarande svenska arkitekteliten. Utvändigt är de ganska lika sinsemellan. Gestaltningen är stark präglad av modernismens idéer och byggnaderna är släta, geometriska och omgivna av ljus och luft. Bakom pennan till vår kontorsfastighet – det andra huset sett från Hötorget – står arkitekten Anders Tengbom.

Hus i rampljuset.

Skraporna vid Hötorget har inte bara stor betydelse för Stockholms stadsbild och historia. De har även tagit plats i kulturlivet. 1963 poserar The Beatles hoppandes framför de nybyggda höghusen. 2007 skiftade de färg för att visa hur stockholmarna mådde, i ljusinstallationen Emotional Cities. Och i filmen Se upp för Jönssonligan från 2020 utspelar sig den stora kuppen i ett kassavalv under en av skraporna.

Nu ska Sergelgatan återfå sin forna glans.

Sergelgatan löper från Hötorget till Sergels torg och var Sveriges första riktiga gågata – bilfri och butikstät redan från början. Den invigdes 1959 med kungen på plats. Snabbt blev gatan en populär och självklar mötesplats bland invånare och turister. Stockholms paradgata nummer ett.

Idag arbetar ca 2 500 människor i Hötorgshusen och längs Sergelgatan passerar 250 000 människor varje vecka. Det är för alla dem som vi på Vasakronan nu ger Sergelgatan en fullständig ansiktslyftning och ser till att den återfår sin forna glans.

Intresserad av ett kontor i huset?

Fyll i intresseformuläret, så kontaktar vår uthyrare dig inom kort.